RECEPTEN

Ben je geïnspireerd na een van de workshops van Sien? Met deze recepten kan je thuis zelf aan de slag!

Ga naar:

> spirulinagnocchi met zeemansboter

> oerdip en eetbaar zonnelichtmasker

> gefermenteerde worteltjes met madeliefjes en dille

> kombucha

SPIRULINAGNOCCHI MET ZEEMANSBOTER

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 50 gram ongezouten goede (biologische) roomboter in kommetje,
    op kamertemperatuur

  • 1 biologische citroen

  • 1 ongepelde kleine sjalot (of een kwart ui)

  • 1 teen ongepelde look

  • ongeveer 150 gram geschilde en gekookte kruimige aardappelen

  • 75 gram pastabloem type 00 (of gewone witte tarwebloem) in kommetje
    + extra voor bestuiven in het pak 

  • paar blaadjes savooikool of boerenkool, ongeveer 20 gram,
    in fijne reepjes gesneden

  • zeezout

  • spirulina (pakket)

  • zeesla (pakket)

  • zeekraal (pakket)

  • wakame (pakket)

Recept


STAP 1

Voeg alle spirulina toe bij de gekookte aardappelen. Pureer de aardappels. Voeg de pastabloem toe en kneed van de aardappels en de pastabloem een soepel deeg. Laat 10 minuten rusten.

 

STAP 2

Maak de zeemansboter. Snijd de sjalot fijn. Pel en snijd de knoflook fijn. Rasp de schil van de citroen. Voeg de knoflook, de citroenzeste en de sjalot toe bij de boter. Voeg de zeekraal en de wakame toe. Hou een beetje zeesla over om te garneren en voeg de rest ook bij de boter. Prak de boter met een vork. 

STAP 3

Bestuif je aanrecht met bloem. Verdeel het deeg in 2 porties en rol van iedere portie een dunne rol. Snijd kleine kussentjes van de rollen en bestuif ze lichtjes met bloem als ze plakken. Druk met een vork ribbeltjes in de deegkussentjes.


STAP 4

Kook de gnocchi in 2-3 minuten gaar in kokend water zonder zout. De gnocchi zijn gaar als ze blijven drijven. Haal ze uit met een schuimspaan en leg ze in een vergiet zodat al het vocht verdwijnt. 

STAP 5

Blancheer de kool in het water waar je de gnocchi hebt in gekookt. Haal de gnocchi's uit het vergiet en leg ze op het bord. Giet het water van de kool af. (Blancheren betekent kort koken en daarna afkoelen met koud water zodat de haring stopt.)

STAP 6

Smelt de boter op een laag vuurtje. De knoflook en de sjalot mogen een beetje fruiten.

Voeg de gnocchi toe en bak ze lichtjes. Voeg de kool toe. Hou enkele blaadjes achter om te garneren.

STAP 7

Serveer de gnocchi. Garneer met de overgebleven kool en zeesla. Rasp eventueel nog wat citroenschil boven de gnocchi en geef het nog een flinke draai van de pepermolen.

Smakelijk!

IMG_20210127_131110_482_edited.jpg

OERDIP MET SEIZOENSDIPGROENTE

Ingrediënten voor 1 portie

  • 1 halve biologische citroen

  • 200 gram zure room

  • zoutvlokken

  • halve koffielepel olijfolie

  • halve koffielepel spirulina

  • je favoriete dipgroente van het seizoen, in hapklare stukken:
    staafjes rode biet, wortel, blaadjes witlof of boerenkool, gegrilde pompoen,
    pastinaak of koolraap.

Recept

Voeg de spirulina, de olijfolie en zoutvlokken toe bij de room. Roer goed.  Rasp er citroenschil over naar eigen smaak. Dip met je favoriete seizoen

seizoensgroente.

spirulina_01%C2%A9nanavaneessen_edited.j
spirulina_09©nanavaneessen.jpg

EETBAAR ZONNELICHTMASKER


Ingrediënten voor 1 portie

1 koffielepel spirulina

1 koffielepel olijfolie

1 koffielepel vers citroensap

1 eetlepel vaste honing

Roer alles tot een dik papje. Reinig je gezicht met warm water. Breng het zonnelichtmasker op. Laat het 20 tot 60 minuten intrekken. Was het masker af.

Smakelijk!

KOMBUCHA

een heerlijke gefermenteerde drank op basis van thee

Een noodzakelijk ingrediënt is een SCOBY ofwel ‘symbiotic culture of bacteria and yeast’.Soms ook ‘zwam’ of ‘moeder’ genoemd. Je kan zo’n scoby kopen maar een andereamateurbrouwer schenkt je vast wel graag een stukje van zijn moederzwam! Vraag hem/haar ineens een beetje starterskombucha.

Benodigdheden

  • een glazen pot van ca. 2,5 liter

  • glazen flessen met beugel (niet met draaidop!)

  • een zeef

  • een theedoek + elastiek

Ingrediënten
+
    2 liter water

+    10 gram groene of zwarte thee

+   200 gram suiker

+   50 ml starterskombucha (of appelazijn)

+   1 SCOBY*

      optioneel: smaakmakers (hibiscus, ...)

Recept
 

Breng 500 liter water aan de kook en zet hiermee thee. Laat minstens 10 minuten

trekken. Voeg de suiker toe en roer tot die is opgelost. Giet de gesuikerde thee door
een zeef in de glazen pot en vul aan met 1,5 liter koud water. Controleer of het water
niet te warm is: het mag maximaal 40 graden zijn, anders dood je je scoby!


Voeg 50 ml starterkombucha bij de thee. Leg de scoby met gewassen handen in de
thee. Dek de glazen pot af met een theedoek en een elastiek. Zet de pot weg bij kamertemperatuur
of ietsje warmer dan dat.

Na 7 - 14 dagen zul je zien dat zich een nieuwe scoby op de drank heeft gevormd.
Neem een slokje van de kombucha. Smaakt het nog te zoet, dan laat je de drank nog
een paar dagen langer fermenteren. 

Schep zowel de nieuwe als de oude zwam uit de drank en leg ze in een diep bord
met daarin een beetje van de drank. Zo blijven ze gezond. Zet de trechter met zeef
in een lege, glazen fles en schenk hier de drank doorheen. Vul op deze manier alle
flessen. Voeg eventuele smaakmakers toe. Laat deze flessen 2 dagen op het aanrecht staan voor de tweede fermentatie en om prik te maken!
Zet de flessen kombucha tot gebruik in de koelkast.

Nu kun je op dezelfde manier een nieuwe hoeveelheid kombucha maken! De extra
zwam kun je bewaren in een andere pot met een laagje kombucha of weggeven aan
iemand anders. (of nog meer kombucha mee maken natuurlijk!)

Tip: zorg dat alles waarmee je werkt proper is: dit verkleint de kans op kwaadaardige schimmels

en bacteriën  die je kombucha doen mislukken. 

megumi-nachev-TcNG1talu3s-unsplash.jpg

GEFERMENTEERDE WORTELTJES 

met madeliefjes en dille

(hét recept voor als je wil koken tijdens een lockdown!)
 

Benodigdheden

  • een koksmes en snijplank

  • een kookpot

  • een maatbeker

  • een beugelpot of weckpot of confituurpot van ongeveer 0,5 liter

(de pot moet tot ¾ gevuld kunnen worden met je worteltjes)

  • een plastic diepvrieszakje, een steen, of een schoteltje

 

Ingrediënten

  •  400 gram wortelen (liefst biologisch) 

  • paar takjes dille

  • paar peperkorrels

  • madeliefjes geplukt tijdens je dagelijkse wandeling (goed afspoelen!)

  • 500 ml water

  • 15 gr grof zeezout (zo precies mogelijk afwegen)
     

Recept

  • Was je handen en spoel de zeep goed af. 

  • Bereid eerst je pekelwater voor. Weeg correct af!

  • Meng 0,5 liter kraanwater met 15 gr grof zeezout in een kookpot. Laat het even koken op het vuur en laat het water nadien volledig afkoelen met het deksel eraf. Zo kan de chloor ontsnappen. 

  • Spoel de inmaakpot even goed om met heet water en laat hem daarna omgekeerd afkoelen en drogen op een schone theedoek. 

  • Schil de biet en snij in mooie staafjes. 

  • Leg de worteltjes in de pot en leg er ook de madeliefjes, de dille en de peperbollen bij. Doe dit tot ongeveer ¾ van je pot vol is. 

  • Duw goed aan.

  • Giet er dan het afgekoelde pekelwater overheen. Alle worteltjes moeten onder water staan. 

  • Vul het diepvrieszakje met zout water. Duw de worteltjes onder het pekelwater met het zakje. (Je kan ook een steen of een schoteltje gebruiken.) Pas op, dit zal een beetje overstromen! Sluit af met een deksel.

  • Laat staan op je aanrecht bij kamertemperatuur. Zet er best een bord onder zodat er geen vlekken komen op je aanrecht wanneer de fermentatie begint te borrelen!

  • Open de pot dan even om de twee dagen om het koolzuurgas te laten ontsnappen.

  • Na een dag of twee tot tien beginnen je worteltjes flink wat koolzuur te produceren. Je fermentatiepot borrelt. Als je de beugel opent, hoor je een enthousiaste psssjjjttt!

  • Twee weken later stopt het geborrel en ruiken je worteltjes friszuur.

  • Ze zijn nu klaar voor gebruik. 

  • Je kan ze vanaf nu ook gekoeld bewaren in de kelder of koelkast zodat de fermentatie stopt. Je kan je fermenten zeker 3 maanden bewaren, maar vaak nog veel langer. 

  • Of je kan ze opeten met een boterham en roomkaas, verse dille en een draai van de pepermolen. Of lekker als dipgroente of in een slaatje!


 

Stuur mij een foto of tag mij als ze klaar zijn!

Wat is fermentatie?

Bij fermenteren is een biologisch proces waarbij micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en gisten, grondstoffen van een ingrediënt omzetten in andere stoffen.
 

Wat zijn de voordelen van fermentatie?
Het zorgt er voor dat je voedsel langer én ongekoeld kan bewaren.

Het is lekker! Er opent een nieuwe waaier aan smaken, texturen en aroma’s.

Voedsel wordt verrijkt met proteïnen, essentiële vetzuren en vitaminen die anders niet voor het lichaam beschikbaar zouden zijn.

Gefermenteerde groente zijn een probioticabom. De melkzuurbacteriën die zich vormen door fermentatie zijn een weldaad voor je spijsvertering en voor je weerstand. 

Wist je dat?

Probeer in het begin je dagelijkse hoeveelheid gefermenteerde groentjes te beperken tot 1 eetlepel. Je darmen moet even wat wennen en de groentjes bevatten best wat zout!

Sommige mensen kunnen allergisch reageren op fermentatie. Al gehoord van histamineintolerantie? Tijdens het fermentatieproces worden meer histamines aangemaakt. 

Troubleshooting? Kijk even op deze website voor de meest voorkomende problemen.

web-DSC_0231.jpg